вторник, 8 септември 2015 г.

Дефиниции на трансексуалноста

транссексуален, ТС, (transsexual, TS, TI)

1.) човек, който изпитва противоречие между пола, към който чувства, че принадлежи (нервно-церебралния и психическия си пол) и физическия си (генетичен, генитален, хормонален и социален) пол, и е променил или желае да промени тялото си, така че то да отговаря на пола, към който чувства, че принадлежи, посредством хормонални медикаменти, хирургия и други средства; (понятието не е свързано със сексуалната ориентация на индивида, т.е. тя може да бъде хетеро-, хомо-, би-, ...). Определението се основата на теорията, според която мозъчните структури при транссексуалните са по сходни с тези на противоположния генетичен пол; тази теория, както и никоя друга теория за транссексуалността НЕ е доказана! 

2.) Тази дефиниция съвпада с първата, с изключението че тук вече се намесва и сексуалната ориентация на човека. Тук под "транссексуален" се разбира човек, който е променил или желае да промени пола си от мъжки към женски и бива сексуално привличан от мъже или пък човек, който е променил или желае да промени пола си от женски към мъжки и бива сексуално привличан от жени. Тук възниква и понятието "транс-транссексуален" което се отнася до човек, който е променил или желае да промени пола си от мъжки към женски и бива сексуално привличан от жени или пък човек, който е променил или желае да промени пола си от женски към мъжки и бива сексуално привличан от мъже.

трансвестит, (transvestite, TV)
В България често се бърка с "кросдресър" и е синоним на "педал", което е напълно неправилно. Думата всъщност е определение за хора, които практикуват кросдресинг, но за разлика от транссекуалните, обикновено не желаят да се оперират (повечето са хетеросексуални и/или не желаят да принадлежат изцяло към единия от половете). При трансвеститите, кросдресингът Е фетиш, т.е. преобличането и/или имитацията на традиционно женствено поведение предизвиква сексуална възбуда (при транссексуалните това НЕ е така).

Трансвестивният фетишизъм (или просто "травестизма") и трансформационните фетиши, за разлика от транссексуалността, спадат към списъка на сексуалните отклонения на Международната здравна организация, и могат да се развият до степен на компулсивно сексуално поведение, което е доказано лечимо! (виж обсесивно-компулсивно разстройство)
кросдресър, (crossdresser, CD)

събирателно понятие за хора, които носят дрехи и аксесоари, характерни за другия физически пол (думата няма връзка със сексуалните самоидентификация и ориентация на индивида); хетеросексуален псевдотрансвестит; (думата се използва по цял свят и е крайно време да навлезе и родния ни речник) съществително: кросдресинг
мъж-към-жена, (MtF, Male-to-Female) мъж->жена;
показва посоката на прехода от мъжки към женски физически пол и социална роля;
жена-към-мъж, (FtM, Female-to-Male) жена->мъж;

сексуално отклонение

(sexual deviation) сексуалните отклонения (девиации, парафилии, парапатии, парерозии, сексуални парастезии, перверзитети) са сексуално-еротични състояния, при които сексуалното удоволствие се постига с помощта на атипични или забранени от културата действия (секуални табута), отклоняващи се от общоприетите в рамките на дадена етническа култура форми на полово поведение. Девиациите не се отнасят към болезнените състояния (половите извращения).

Транссексуалността НЕ спада към списъка на сексуалните отклонения на Международната здравна организация, но трансвестивният фетишизъм и трансформационните фетиши спадат.

Сексуалните отклонения не се смятат от психиатрията за клинични състояния, т.е. не изискват лечение, освен в случаите, когато са в състояние да причинят страдание или вреда на едно или друго лице, или да възпрепятстват воденето на "нормален" сексуален живот (според субективните стандарти на съответното общество и време). 

фетиш 
(fetish)  неодушевен обект, идея, ситуация и т.н., който предизвиква голяма отдаденост или ненормално силно възхищение и/или сексуална възбуда;

трансформационен фетиш
(Transformation fetish) сексуална възбуда от мисълта да бъдеш друг човек, някакво животно, същество, или предмет, или да промениш външния си вид по необратим (радикален) начин 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Flamingo ads

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...